Monday, 19 June 2017

Είναι το παιδί μου έτοιμο για την Α' Δημοτικού;

Αγαπητοί γονείς, τα παιδάκια έχουν ήδη να μετράνε αντίστροφα για τις διακοπές του καλοκαιριού. Αρκετά από αυτά θα αποφοιτήσουν από το νηπιαγωγείο και θα πάνε στην Α' Δημοτικού. Θα πρέπει  λοιπόν το σημείο αυτό ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί να δούμε κατά πόσο ένα παιδί έχει αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες, με τις οποίες θα μπορέσει στη συνέχει να μάθει ανάγνωση και γραφή και να ενταχθεί ομαλά στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δημοτικού.
Οι δεξιότητες αυτές πιο αναλυτικά αποτελούν:

α) Γνωστικές δεξιότητες:
Το παιδί να είναι σε θέση να:
- Να μετρά, να αναγνωρίζει, να γράφει και να αντιστοιχεί ποσότητες με αριθμούς μέχρι το 10,
- Να γνωρίζει τις μέρες της εβδομάδας και τους μήνες και τις εποχές,
- Να αναγνωρίζει τα χρώματα, τα σχήματα και χωροχρονικές έννοιες (π.χ. μέσα- έξω, χθες- σήμερα- αύριο),
- Να θυμάται και να εκτελεί εντολές,
- Να κατηγοριοποιεί αντικείμενα,
- Να εντοπίζει το γράμμα μιας λέξης που ακούει,
- Να γράφει το όνομα του.

β)Γλωσσικές δεξιότητες:
- Να ακολουθεί προφορικές σύνθετες οδηγίες,
- Να διαθέτει πλούσιο λεξιλόγιο,
- Να χρησιμοποιεί σωστά τους συντακτικούς κανόνες ομιλίας,
- Να μπορεί να δίνει πληροφορίες για τον εαυτό του αλλά και για το περιβάλλον του.

γ) Κινητικές δεξιότητες:
- Να κρατά με λειτουργική μορφή το μολύβι,
- Να έχει την ικανότητα να αντιγράφει γράμματα και σχήματα,
- Να χρωματίζει μέσα στα πλαίσια.

δ) Συναισθηματικές δεξιότητες:
- Να είναι κοινωνικό, να προσαρμόζεται ομαλά σε καινούργια περιβάλλοντα, να υπακούει σε κανόνες και να κάνει εύκολα φιλίες.

ε) Αυτοεξυπηρέτηση:
- Να έχει την ικανότητα να ντύνεται, να τρώει, να πλένεται και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του.

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάποια από τις πιο πάνω δεξιότητες θα ήταν καλό να γίνει κάποια παρέμβαση- στήριξη  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έτσι ώστε το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητες για την πιο ομαλή ένταξη του στο δημοτικό. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να νοιώθει αυτοπεποίθηση στο καινούργιο του εκπαιδευτικό βήμα.

Μαρία Χούτρη
Ειδική Παιδαγωγός
 

Sunday, 12 March 2017

Θα πρέπει οι γονείς να εμπλέκονται στη σχολική ζωή του παιδιού τους;

Κυρίως πριν από την εφηβεία, μεγάλο μέρος της ζωής του παιδιού, αποτελεί το σχολείο. Η ανάμειξη σας στη σχολική ζωή του παιδιού σας, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στο πώς τα πηγαίνει το παιδί σας, όχι μόνο στο σχολείο του, αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο. Είναι εμφανές ότι μαθητές κάθε ηλικίας τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, όταν οι γονείς τους αναμειγνύονται στην εκπαίδευση τους.
Και ο λόγος είναι απλός...κατά βάθος, τα παιδιά εκτιμούν αυτά που πιστεύουν ότι εκτιμούν και οι γονείς τους. Με τη σταθερή σας ανάμειξη στη σχολική ζωή του παιδιού σας καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης του, του δείχνεται ότι θεωρείται σημαντικό το σχολείο. Με το πέρασμα του χρόνου, το παιδί θα νιώσει το ίδιο, και αυτό θα το παροτρύνει να προσπαθεί με περισσότερο ζήλο, και να παίρνει στα σοβαρά τα μαθήματα και τις εργασίες του.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να εμπλέκονται οι γονείς κατά τις δραστηριότητες/ εκδηλώσεις στο νηπιαγωγείο αλλά και στο δημοτικό. Τα παιδιά μικρών ηλικιών έχουν περισσότερη ανάγκη να βλέπουν ότι οι γονείς τους αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώνονται τόσο για τις δεξιότητες των παιδιών τους, αλλά και να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν ως απώτερο την αλληλεπίδραση σχολείου-γονέα.
Από την άλλη πλευρά, εάν δεν παρευρίσκεστε στις συναντήσεις γονέων- δασκάλων, εάν δεν δείχνετε ενδιαφέρον για τα μαθήματα και τις εργασίες του παιδιού σας ή δεν παρευρίσκεστε σε εξωσχολικές δραστηριότητες- ενδιαφέροντα στις οποίες συμμετέχει το παιδί, τότε το παιδί θα συμπεράνει ότι το σχολείο δεν είναι πολύ σημαντικό, ανεξάρτητα από τα λεγόμενα σας.
Πέραν όμως από τα προαναφερθέντα, η ανάμειξη σας στέλνει επίσης ένα διττό μήνυμα στους δασκάλους του παιδιού σας. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξετε τι είδος γονιός είστε από το να παρακολουθείτε τις σχολικές εκδηλώσεις και να φροντίζετε να συζητάτε με τους δασκάλους του παιδιού σας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη σχολική ζωή του παιδιού σας από την μία πλευρά, και στο να μην κάνετε τίποτα άλλο παρά μόνο να παρεμβαίνετε και να γκρινιάζετε από την άλλη. Είναι απόλυτα κατανοητός ο εκνευρισμός των δασκάλων απέναντι στους γονείς που η ανάμειξη τους περιορίζεται σε παράπονα. Όταν όμως, αναμειγνύεστε ειλικρινά π.χ. όταν παρακολουθείτε τις σχολικές εκδηλώσεις, όταν σχολιάζετε αυτά που σας ευχαριστούν καθώς και όσα σας δυσαρεστούν σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, όταν κάνετε ερωτήσεις οι οποίες δείχνουν την εξοικείωση σας με τα μαθήματα του παιδιού, τότε υποδεικνύετε την αξιοπιστία σας, γεγονός που μπορείτε να αξιοποιήσετε όποτε χρειαστεί να εκφράσετε ένα παράπονο ή την άποψη σας.
 
 
Μαρία Χούτρη
Ειδική Παιδαγωγός

Saturday, 14 January 2017

Όλα τα παιδιά χρειάζονται κανόνες και όρια

  Το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους είναι αναμφισβήτητα η αγάπη, αλλά από κοντά ακολουθεί και η δομή. Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους δημιουργείτε δομή στη ζωή του παιδιού σας, είναι με την απαίτηση σας να συμπεριφέρεται σωστά, καθώς και θέτοντας όρια στο βαθμό ελευθερίας που του παραχωρείτε. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το παιδί σας. Όλα τα παιδιά χρειάζονται κανόνες και όρια.
  Ορισμένοι γονείς δεν θέλουν να ορίζουν κανόνες ούτε να θέτουν όρια στα παιδιά τους, επειδή δεν θέλουν τα παιδιά τους να νοιώθουν ότι τα περιορίζουν οι κανόνες ή τα καταπιέζουν οι προσδοκίες των γονιών τους. Επειδή λοιπόν, οι ενήλικοι νιώθουν άσχημα όταν τους περιορίζουν οι άλλοι, συμπεραίνουν ότι το ίδιο άσχημα θα πρέπει να νιώθουν και τα παιδιά.
                               Ωραίο το συναίσθημα αυτό....αλλά εντελώς λανθασμένο.
  Το να ζει κάποιος σύμφωνα με μια σειρά κανόνων, τους οποίους σου έχει επιβάλει κάποιος άλλος, δεν έχει την ίδια επίδραση στα παιδιά όπως στους ενήλικες. Η δομή που επιβάλλουν οι κανόνες και τα όρια δεν κάνει τα παιδιά να νιώθουν άσχημα. 
 Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:
                                       η δομή κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή!
  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να έχετε κανόνες, αλλά ο βασικός είναι ότι μακροπρόθεσμα οι κανόνες βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα του να ελέγχει την ίδια του τη συμπεριφορά. Παρόλο που ακούγεται αντιφατικό, εντούτοις η ικανότητα του παιδιού σας να ασκεί έλεγχο στον εαυτό του πηγάζει από τον έλεγχο που του ασκείται εσείς οι ίδιοι. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά αποκτούν αυτοέλεγχο επιβάλλοντας στον εαυτό τους τους κανόνες που τους έχουν επιβάλει οι γονείς. Με την πάροδο του χρόνου, ο έλεγχος της συμπεριφοράς του παιδιού σας θα μετατραπεί βαθμιαία από εξωτερικούς σε εσωτερικούς (όταν δηλαδή, θα τον επιβάλει το ίδιο το παιδί στον εαυτό του).
  Τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο με την ικανότητα να ελέγχουν τον εαυτό τους. Την αποκτούν όταν τους ζητείται να ακολουθούν τους κανόνες που τους θέτουν οι γονείς, οι οποίοι αφενός περιμένουν από τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται σωστά, αφετέρου τους θέτουν όρια στο τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν.
  Μην ανησυχείτε πως το παιδί σας θα νιώθει ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο σας ή θα αισθάνεται περιορισμένο. Εάν δεν ελέγξετε εσείς τη συμπεριφορά του παιδιού σας όσο είναι μικρό, τότε θα δυσκολευτεί να μάθει πώς να ελέγχει το ίδιο τον εαυτό του όταν θα μεγαλώσει και εσείς δεν θα είστε συνεχώς μαζί του.
                                                        Αυτό θα έπρεπε να σας ανησυχεί!!
 
 
 
 
Μαρία Χούτρη
Ειδική Παιδαγωγός



Οι 10 βασικές αρχές της καλής γονικής συμπεριφοράς:

1. Ό,τι κάνετε είναι σημαντικό
2. Ποτέ η στοργή δεν μπορεί να γίνει υπερβολική
3. Αναμειχθείτε στη ζωή του παιδιού σας
4. Προσαρμόστε τη γονική συμπεριφορά σας στις ανάγκες του παιδιού σας
5. Να ορίζετε κανόνες και να θέτετε όρια
6. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει την ανεξαρτησία του
7. Να είστε συνεπείς
8. Αποφύγετε τις σκληρές τιμωρίες
9. Να εξηγείτε τους κανόνες και τις αποφάσεις σας
10. Δείξτε σεβασμό στο παιδί σας
Μαρία Χούτρη
Ειδική Παιδαγωγός