Monday, 9 May 2016

Πότε καταλαμβαίνουμε ότι ένα παιδάκι προδημοτικής ηλικίας έχει δυσκολίες στην Ακουστική Επεξεργασία;

Ακουστική επεξεργασία ονομάζουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να ερμηνεύουμε και να αναλύουμε την ομιλούμενη γλώσσα. Οι ισχυρές δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας είναι σημαντικά στοιχεία δύο διαφορετικών δραστηριοτήτων στην τάξη: της τήρησης των οδηγιών του δασκάλου και της επιτυχούς αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους.
Τα παιδιά με μειωμένες δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας συχνά βασίζονται σε οπτικά ερεθίσματα από τους άλλους για να τους βοηθήσουν να μαντέψουν τι να κάνουν ή πώς να συμπεριφέρονται. όσον ψάχνουν για οπτικές ενδείξεις, μπορεί να φαίνονται μπερδεμένα ή ότι αποσπάται η προσοχή τους και συχνά έχουν καθυστερημένες απαντήσεις σε προφορικές οδηγίες.
 
Συμβουλές προς τους γονείς:
  • Δίνετε στο παιδί απλές οδηγίες ενός βήματος (π.χ. Ελένη, κλείσε την πόρτα σε παρακαλώ). Με τον τρόπο αυτό, το παιδί είναι πιθανότερο να επικεντρωθεί σε κάθε λέξη παρά να αγνοήσει ολόκληρη την πρόταση.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να επαναλάβει την οδηγία που του δώσατε. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί θα πρέπει να δώσει προσοχή καθώς μιλάτε, ώστε να μπορεί να επαναλάβει με ακρίβεια την οδηγία
  • Εάν το παιδί σας δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εντολή ακόμη και μετά την επανάληψη της οδηγίας, δώστε στο παιδί σας μια υπόδειξη αντί να επαναλαμβάνεται την οδηγία ( π.χ Έπρεπε να κάνεις κάτι με την πόρτα)
  • Εάν το παιδί σας δεν είναι ακόμη σε θέση να ολοκληρώσει την εντολή, ακόμη και μετά τη λήψη αρκετών υποδείξεων, ακολουθείστε τη λογική συνέπεια που περιγράψατε κατά την έναρξη της δραστηριότητας.
Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες στην Ακουστική Επεξεργασία θα πρέπει να ακολουθήσει κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα με ασκήσεις ανάπτυξης Ακουστικής Επεξεργασίας διαμορφωμένο από ειδικό παιδαγωγό.
 
 
 
 
Μαρία Χούτρη
Ειδική Παιδαγωγός

No comments:

Post a Comment